BİYO-İKLİMSEL FAKTÖRLERİN ISATİS GLAUCA TÜRÜNÜN FENOLOJİ VE MORFOLOJİSİNE ETKİLERİ

Yazarlar

  • Kurtuluş Özgişi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7501537

Anahtar Kelimeler:

Isatis glauca; Phenology; Morphology.

Özet

Çevresel faktörler bitkilerde özellikle çiçeklenme veya tomurcukların açması gibi bitki yaşam döngüsü olaylarının zamansal periyodu olarak bilinen fenolojiyi düzenlemede önemli bir role sahiptir. Bitkiler aynı vejetajsyon yılı içerisinde genellikle fenolojik döngülerini bir kez tekrarlamakla birlikte bazı bitki gruplarında aynı vejetasyon dönemi içerisinde fenolojik döngü kendisini tekrar edebilir. Ancak bu tekrarlamalar sırasında bitkinin mevcut morfolojik özelliklerinde bir farklılaşmanın olmadığı bilinmektedir. Ancak geçekleştirilen herbaryum çalışmalarında Isatıs glauca türünün bir popülasyonunda aynı yıl içinde tekrar eden fenolojik döngü sırasında morfolojik olarak farklılaşmalar tespit edilmiştir. Bu morfolojik farklılaşmanın nedenlerini tespit etmek amacıyla Isatıs glauca türünün ilgili popülasyonuna farklı dönemlerde arazi çalışmaları gerçekleştirilmiş ve örnekler toplanmıştır. İlgili popülasyonun yanı sıra Isatıs glauca türünün herbaryumlardaki farklı popülasyonları da morfolojik olarak incelenmiş ve morfolojik farklılıklar tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca biyo-iklimsel parametrelerin morfolojiye etkisinin tespit edilmesi için Isatıs glauca türünün farklı popülasyonlarının yetişme ortamlarına ait biyo-iklimsel parametreler kullanılarak Temel Bileşenler Analizi gerçekleştirilmiş ve popülasyonların yetişme ortamları birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak diğer popülasyonlara göre daha sıcak ve kurak olan Yeşilköy popülasyonunun erken dönem bireylerinde sadece basit tüy gözlemlenirken geç dönem bireylerinde yıldızsı tüy oluştuğu gözlemlenmiştir.

Referanslar

Cipollini, D. (2005). Interactive effects of lateral shading and jasmonic acid on morphology, phenology, seed production, and defense traits in Arabidopsis thaliana. International Journal of Plant Sciences, 166(6), 955-959.

Ekim T, Koyuncu M, Vural, M, Duman H, Aytaç Z & Adıgüzel N (2000). Turkish Plants Red Data Book. Ankara: Doğal Hayatı Koruma Derneği ve Yüzüncüyıl Üniversitesi. Weigend, M. (2006). Urtica dioica subsp. cypria, with a re-evaluation of the U. dioica group (Urticaceae) in western Asia. Willdenowia, 36(2), 811-822.

Hammer, Ø., Harper, D. A. Ryan, P. D. (2001). PAST: Paleontological statistics software package for education and data analysis. Palaeontologia Electronica, 4(1), 1-9.

Namvar, A., & Sharifi, R. S. (2011). Phenological and morphological response of chickpea (Cicer arietinum L.) to symbiotic and mineral nitrogen fertilization. Zemdirbysté-Agriculture, 98, 121-130.

Townsend, C.C., Urtica L. In: Davis PH (ed). Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol. 7, pp. 633-636, Edinburgh: Edinburgh University Press, 1982.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-20

Nasıl Atıf Yapılır

Özgişi, K. (2022). BİYO-İKLİMSEL FAKTÖRLERİN ISATİS GLAUCA TÜRÜNÜN FENOLOJİ VE MORFOLOJİSİNE ETKİLERİ. Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences (EJONS), 6(23), 652–658. https://doi.org/10.5281/zenodo.7501537