TR Dijital Çağda Önleme: Güvenli ve Sağlıklı Çalışma Hayatı için Çözümler
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14254063Anahtar Kelimeler:
iş güvenliği, iş sağlığı, önleme politikası, dijitalleşmeÖzet
Çalışma hayatını sağlıklı ve güvenli bir ortamda oluşturma ve sürdürme adına alınan önlemler korunma politikalarının temelini oluşturmaktadır. Çünkü çalışma ortamlarında korunma ve güvenlik politikalarının etkili bir şekilde uygulanması, çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumanın temelidir. Alınan bu önlemlerin dijital çağda çeşitlenmesi, içeriklerinin değişmesi, sınırlarının genişlemesi gibi faktörler nedeniyle bugün gelinen noktada bu önlemlerin hem uygulanabilirlik açısından efektiflikleri hem uygulandığında oluşturabilecekleri etik meseleler hem de önleme politikaları kapsamında çalışma hayatında dikkat edilmesi gereken hususlar tartışılması gereken konulardandır. Tüm bu parametreler birlikte düşünüldüğünde önerilen yazıda öncelikle güvenlik ve sağlık kavramlarına değinilmiştir. Dijital çağda güvenlik ve sağlıkla ilgili çalışma ortamında var olan uygulamalar, karşılaşılan zorluklar ve konu ile ilgili çözümler ifade edilmiş, sonrasında etik ve yasal sorumluluklar ekseninde alınabilecek önlemler ve önlemenin gerekliliği tartışılmıştır. Sürdürülebilir bir çalışma ortamının inşa edilmesi, sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının oluşturulması, çalışanın fiziksel, ruhsal, sosyal iyi oluşunun sağlanması ve iş barışının korunması adına dijital çağın tüm nimetlerinden en etkin seviyede yararlanırken bu durumun yasal ve etik sınırlar içerisinde değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Referanslar
Ada, A., & Aksoy, R. (2020). Giyilebilir Teknolojik Ürünlerde Tüketicilerin Algıladıkları Risklerin Farklılaşması: Akıllı Saat Kullanıcılarına Dönük Bir Araştırma. Herkes İçin Spor ve Rekreasyon Dergisi, 2(1), 50-61.
Bozkurt, A. (2018). Giyilebilir Teknolojilerin Eğitim Amacıyla Kullanımına Yönelik Kavramsal Bir Değerlendirme. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 4(4), 87-102.
Çiftçi, A., & Tüysüz, M.F. (2021). Giyilebilir Teknolojiler için Ara yüz Tasarımı ile Aktivite Takibi. Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 6(2), 121-140. 67.
Çulhagil Kır, Ö., & Yıldırım, F. (2023). Türkiye'de Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Pazarı ve Kullanımına İlişkin Nitel Bir Araştırma. İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi, 7(13), 50-63.
Ertaş, M. F. (2023). İş Güvenliği Uzmanlarının İş Yüklerinin İyileştirilmesi İçin Yönetimsel Strateji Önerileri. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 12(2), 626-644. https://doi.org/10.15869/itobiad.1247291.
Gökçen, Ö., & Bahadır, Ü. (2023). Yaşlılık ve Giyilebilir Teknolojiler. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 11(1), 89-98.
Tepe, S., (2022). İşletmelerde Çalışan ve Lider Düzeyinde Risk Algısı ile Risk Yönetim İlkeleri, Güvenlik Kültürü ve Güvenlik İklimi, Nobel Yayınevi.
Tepe, S., (2023). Sağlık Kurumlarında Risk Yönetimi, Sağlık Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği, Akademisyen Yayınevi.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences (EJONS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.