Sağlık Hizmetlerinin Karbon Ayak İzi: Görsel Haritalama Tekniği İle Bibliyometrik Bir Analiz
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14238187Anahtar Kelimeler:
Karbon Ayak İzi, Bibliyometrik analiz, Sağlık hizmetleri, Görsel haritalamaÖzet
Bu araştırmanın temel amacı, sağlık hizmetleri alanında yürütülen karbon ayak izi konulu bilimsel çalışmaların geçmişinin ve bugününün önde gelen eğilimlerine yönelik bibliyometrik genel bir bakış sunulmasıdır. Bu amaçla Web of Science veri tabanında yayınlanan toplam 626 çalışma incelenmiştir. Elde edilen veri setinde analiz için VOSviewer yazılımı kullanılmıştır. Bu alanda ilk çalışmanın 2009 yılında yayınlandığı, en fazla çalışma ve en fazla atıf sayısının 2024 yılına ait olduğu ve çalışmaların neredeyse tamamının İngilizce dilinde yazıldığı belirlenmiştir. Özellikle 2020 yılı ve sonrası çalışma ve atıf sayısında sürekli artış saptanmıştır. En üretken yazar “Forbes Mcgain”; en üretken ülke “İngiltere”; en üretken üniversite “University of Sydney” olmuştur. Çalışmaların WOS kategorileri incelendiğinde çalışmaların daha çok “Environmental Sciences” kategorisinide bulunduğu, doküman tipleri incelendiğinde ise, araştırma makalelerinin toplam çalışmaların %75’ini oluşturduğu, sonuçlar arasındadır. Ağ haritasına göre, en çok kullanılan anahtar kelime karbon ayak izi olmuştur. Sonrasında ise iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, çevre, çevresel sürdürülebilirlik, sağlık hizmetleri, yaşam döngüsü değerlendirmesi anahtar kelimelerinin sıklıkla kullanıldığı saptanmıştır. Yıllar açısından en çok kullanılan ilk dört anahtar kelime olan karbon ayak izi, iklim değişikliği, çevre ve sürdürülebilirlik kelimelerinin hala ön planda olduğu sonuçlar arasındadır. Bununla birlikte cerrahi, covid-19, halk sağlığı, sağlıkta sürdürülebilirlik, gezegen sağlığı, yapay zeka, endoskopi ve sağlık politikası anahtar kelimelerinin sadece 2020 yılı ve sonrasında yapılan çalışmalarda yer aldığı saptanmıştır. En çok atıf yapılan dergi “Lancet Planetary Health”, en çok atıf yapılan yazar aynı zamanda en üretken yazar olan “Forbes Mcgain” olmuştur. Ortak yazarlık analizinde İngiltere en fazla işbirliği içinde olan ülke iken, üniversitelere bakıldığında “University of Melbourne” en fazla işbirliğine sahiptir. Türkiye’de ise, konu ile ilgili son derece az çalışmanın yer aldığı ve işbirliğinin oldukça az sayıda gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, konu ile ilgili geniş bir bakış açısı sunarak araştırmacılara kapsamlı bir panoramik değerlendirme yapma imkanı sağlayacaktır.
Referanslar
Bartlett, S., & Keir, S. (2022). Calculating the Carbon Footprint of a Geriatric Medicine Clinic Before and After COVID-19. Age and Ageing, 51(2), afab275.
Campbell-Lendrum, D., Neville, T., Schweizer, C., & Neira, M. (2023). Climate Change and Health: Three Grand Challenges. Nature medicine, 29(7), 1631-1638.
Jerin, A., Mahmud, M. P., Ackland, L., & Kouzani, A. Z. (2024). Recent Progress on Carbon Footprint Assessment of Healthcare Services. Environmental Research Communications.
MacNeill, A. J., Lillywhite, R., & Brown, C. J. (2017). The İmpact of Surgery on Global Climate: A Carbon Footprinting Study of Operating Theatres in Three Health Systems. The Lancet Planetary Health, 1(9), e381-e388.
Martínez-López F.J., Merigó J.M., Valenzuela-Fernández, L., Nicolás, C. (2018). Fifty Years of the European Journal of Marketing: a Bibliometric Analysis. European Journal of Marketing.
Mulet-Forteza, C., Martorell-Cunill, O., Merigó, J.M., Genovart-Balaguer, J., Mauleon-Mendez, E. (2018). Twenty Five Years of the Journal of Travel & Tourism Marketing: A Bibliometric Ranking. Journal of Travel &Tourism Marketing, 35(9), 1201-1221.
Purohit, A., Smith, J., & Hibble, A. (2021). Does Telemedicine Reduce the Carbon Footprint of Healthcare? A Systematic Review. Future Healthcare Journal, 8(1), e85-e91.
Rodler, S., Ramacciotti, L. S., Maas, M., Mokhtar, D., Hershenhouse, J., Abreu, A. L. D. C., ... & Cacciamani, G. E. (2023). The impact of telemedicine in reducing the carbon footprint in health care: a systematic review and cumulative analysis of 68 million clinical consultations. European Urology Focus.
Sağlık Bakanlığı. (2015). İklim Değişikliğinin Sağlık Üzerine Olumsuz Etkilerinin Azaltılması Ulusal Programı ve Eylem Planı. Erişim adresi: https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/cevre-sagligi-db/Dokumanlar/Sunumlar/Iklim_Degisikligi_Eylem_Plani.pdf. Erişim tarihi: 7.11.2024
Tennison, I., Roschnik, S., Ashby, B., Boyd, R., Hamilton, I., Oreszczyn, T., ... & Eckelman, M. J. (2021). Health care's response to climate change: a carbon footprint assessment of the NHS in England. The Lancet Planetary Health, 5(2), e84-e92.
Van Eck, N.J., Waltman, L. (2022). VOSviewer Manual. Leiden: Univeristeit Leiden, 1(1), 1-53.
Word Health Organization (2021). Fast Facts on Climate and Health. https://www.who.int/publications/m/item/fast-facts-on-climate-change-and-health.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences (EJONS)
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.