türkçe ÇÖREK OTU (Nigella sativa) KÜSPESİNİN METİLEN MAVİSİ BİYOSORPSİYONUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Yazarlar

  • Sevgi ÖZTAŞ HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ
  • SEMA KAPTANOĞLU van yüzüncü yıl üniversitesi
  • ali rıza kul
  • şeyda üstek cengiz

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8265789

Özet

Doğada bulunan ancak hızla artan endüstriyel faaliyetler sonucu su, toprak, hava ortamındaki miktarları her geçen gün artan boyar madde toksik etkileri ve çevreye verdiği zararlar nedeniyle önem arz etmektedir. Doğal sulak alanlarda kontrolsüz endüstriyel atıkların sonucu olarak karşımıza çıkan tekstil boyaları yalnızca su kütlesinde değil, sulak alanların yapısında birikebilir. Bulundukları ortamlarda birikebilen tekstil boyaları, canlı yaşamı için toksik etkiler gösterebilmektedir. Metilen mavisi (Cı6Hı8ClN3S.3H2O) (3,7-bis(dimetilamino)-fenazotiyonyum klorür) tekstil sektöründe boyar madde ve redoks indikatörü olarak yaygın bir şekilde kullanıldığından, atık sularda metilen mavisine rastlanmaktadır.

Adsorpsiyon çalışmaları, çörekotu ile yapılmıştır. Metilen mavisinin fizikokimyasal özelliklerinden biri olan pH=5.34'deki adsorpsiyon mekanizması üzerinde değişen boyar madde konsantrasyonlarının ve sıcaklığın etkisi araştırılmıştır. Böylelikle pH 5.34’de metilen mavisi ve ile çörek otu küspesi arasında farklı adsorpsiyon davranışları olduğu gözlemlenmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2023-06-20

Nasıl Atıf Yapılır

ÖZTAŞ, S., KAPTANOĞLU, S. ., kul, ali rıza ., & üstek cengiz, şeyda. (2023). türkçe ÇÖREK OTU (Nigella sativa) KÜSPESİNİN METİLEN MAVİSİ BİYOSORPSİYONUNDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI. Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences (EJONS), 7(2), 209–219. https://doi.org/10.5281/zenodo.8265789