AMBULANSLARDA GÖREVLİ ACİL TIP TEKNİKER/ TEKNİKSİYENLERİNİN ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA MESLEKİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ, İŞ TATMİN YAKLAŞIMLARI

Yazarlar

  • CİHANDAR HASANHANOĞLU Başkent Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.8265805

Özet

Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlık; ‘’ Bir insanın yalnızca bedenen değil, ruhsal ve sosyal yönden de tam iyilik halidir.’’ şeklinde tanımlanmıştır(Dinç;2016). Çalışan sağlığı ise; ‘’Her meslekte çalışanları bedensel, ruhsal ve sosyal yönden en yüksek düzeye getirmeyi, bu düzeyi sürdürmeyi, bu düzeyi bozacak etkenleri önlemeyi, çalışanı fizyolojik ve psikolojik yeteneklerine uygun işlere yerleştirmeyi ve böylece işi insana, insanı işine adapte etmeyi amaçlayan bilimsel bir daldır(Dinç;2016).

İş Sağlığı ve Güvenliğinin amacı; tüm mesleklerde ve çalışma alanlarında çalışanların sağlık ve güvenliğini en yüksek seviyeye çıkarmak ve sürdürülebilir hale getirmektir.

Dünya Sağlık Örgütü ve Milletlerarası Ortak Teknik Komite Raporunda çalışanın sağlığına yönelik tespit ve beklentiler çok net bir biçimde ortaya konulmuştur. Söz konusu bu raporda; çalışanın sağlığını bütün iş dallarında fizik, mental ve sosyo-ekonomik bakımdan en yüksek seviyeye çıkarmak ve sürdürmek, çalışma koşulları nedeniyle çalışanın sağlığının bozulmasını önlemek, çalışanı iş ile ilgili tehlikelerden korumak ve çalışanı iş çevresine, fizyolojik ve psiko-sosyal bakımdan adapte etmek şeklinde belirtilmiştir (WHO, 2005).

 Söz konusu çalışmada: ülkemizde özellikle insan sağlığı açısından son derece önemli bir görevi ve işlevi bulunan acil tıp teknikerleri/teknisyenlerin iş güvenliği ve çalışan sağlığı açısından durum ve koşullarının yeterliliği incelenmeye çalışılmıştır.  İş koşulları ve çalışma ortamlarının kişisel moral ve mesleki memnuniyete ne ölçüde yansıdığı sorgulanmıştır. İş tatmini ve verimlilik durumu,  çalışan sağlığı ve iş güvenliği kapsamında görevde yeterlilikler ve beklentiler,  mesleki sorunlar ve giderici önlemler gibi konularda ayrıntılı araştırma ve incelemeler yapılarak konu değişik boyutlardan ele alınmıştır.

Çalışmada ülkemizin değişik bölgelerinde ( 36 il sorumluluk bölgesinde ) ambülanslarda görev yapan 460 Acil Tıp Tekniker/teknisyeni ile anket yöntemi ile görüşmeler yapılmıştır.

Başkent Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler ve Sanat Araştırma Kurulunun 24 Haziran 2022 kararı ve Akademik Değerlendirme Koordinatörlüğünün 01 Temmuz 2022 gün ve E-62310886-605.99-140871 sayılı yazısı ile etik kurul onayı alınmıştır.

Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde istatistiksel analizlerin yapılma aracı olan SPSS ( Statistical Package for Social Sciences) for Windows Version 20.0 programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilirken frekans, ortalama, yüzde alma gibi yöntemler kullanılmıştır. Niteliksel verilerin karşılaştırılmasında Pearson Ki-Kare testi kullanılmıştır. Anlamlılık p<0.01 ve p<0.05 düzeylerinde değerlendirilmiştir.

İndir

Yayınlanmış

2023-06-20

Nasıl Atıf Yapılır

HASANHANOĞLU, C. (2023). AMBULANSLARDA GÖREVLİ ACİL TIP TEKNİKER/ TEKNİKSİYENLERİNİN ÇALIŞAN SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA MESLEKİ RİSK DEĞERLENDİRMESİ, İŞ TATMİN YAKLAŞIMLARI. Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences (EJONS), 7(2), 233–251. https://doi.org/10.5281/zenodo.8265805