ALTINCI SINIF ELEKTRİĞİN İLETİMİ ÜNİTESİNİN REACT STRATEJİSİ İLE ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİLERİN TUTUMUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ALTINCI SINIF ELEKTRİĞİN İLETİMİ ÜNİTESİNİN REACT STRATEJİSİ İLE ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİLERİN TUTUMUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Yazarlar

  • Latif GÜNEŞ Akyazı İmam Hatip Orta Okulu

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7501551

Anahtar Kelimeler:

Fen,, REACT stratejisi,, tutum,

Özet

İnsanlık tarihinin başlamasından itibaren insanlar sürekli bir şekilde kendilerini geliştirmeye çalışmışlardır. Öncelikle insanlar, barınma, güvenlik ve beslenme ihtiyaçlarını gidermeye gayret etmişlerdir. Bunun için taşlardan silah yapımı, çeşitli tarım aletleri yapımı ve ateşin bulunması gibi çözümler üretmişlerdir. Yüzyıllar geçtikçe insanlar kendilerini geliştirme serüvenine birçok yenilikler eklemiştir. Çağımıza baktığımızda araştıran, kendini çok yönlü geliştiren, eleştirel düşünen, girişimci, iletişim becerileri çok iyi olan, kültüre ve topluma katkı sağlayan, bilimlere yönelik olumlu tutum geliştiren bireyler ön plana çıkmaktadır. Bu çalışma ile REACT stratejisi ile ders işleyişinin öğrencilerin derse olan tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Bu çalışmada kullanılan araştırma deseni yarı deneysel araştırma desenidir. Bu araştırmanın örnekleminde 2021-2022 eğitim öğretim yılı içerisinde Sakarya’nın bir ilçesindeki bir ortaokulun 6. şubelerinde okumakta olan 32 öğrenci bulunmaktadır.  Orijinal olarak ‘Fene Yönelik Tutum Ölçeği’ ismiyle geliştirilen tutum ölçeği, bu çalışmayı gerçekleştiren araştırmacı tarafından ismi yenilenerek  ‘Fen Bilimleri Dersi Tutum Ölçeği’  adıyla çalışmada veri toplama amaçlı bir araç olarak kullanılmıştır. Araştırma, her iki grupta da ön test ve son testin kullanıldığı deney grubu ve sabit tutulan gruba ayrılmıştır. Deney grubunda 3 hafta boyunca REACT stratejisine göre ders planları ile dersler içre edilirken; sabit tutulan grup tarafında ise mevcut öğretim programına muvafık ders planları ile dersler işlenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde deney grubundaki öğrencilerin fen bilimleri dersine dair tutumlarının, sabit tutulan gruptaki öğrencilerin fen bilimleri dersine dair tutumlarından anlamlı düzeyde farklı olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Fen, REACT stratejisi, tutum.

Referanslar

Arıkan, A. (2019). Sosyal bilgiler dersinde REACT stratejisine dayalı etkinliklerin öğrencilerin akademik başarılarına, sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarına ve öğrenmenin kalıcılığına etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından erişildi(Tez No: 550426).

Çam, F. (2008). Biyoloji derslerinde yaşam temelli öğrenme yaklaşımının etkileri (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Erdoğan Karaş, Ö. (2019). 7.sınıf hücre ve bölünmeler ünitesinin REACT stratejisiyle öğretimi (Yüksek lisans Tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından erişildi(Tez No: 581197).

Görmüş, G. (2021). Dolaşım sistemi konusunun öğretiminde bağlam temelli öğrenme yaklaşımındaki REACT stratejisine göre hazırlanan etkinliklerin öğrencilerin öğrenme ürünleri üzerine etkisi (Yüksek lisans tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından erişildi(Tez No: 696118).

Kaya, S. (2020). 11. sınıf öğrencilerine ‘sindirim sistemi’ konusunun REACT stratejisi ile öğretimi (Doktora Tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından erişildi(Tez No: 653385).

Kılıç, M. A. (2015). Bağlamsal öğrenme ve öğretme yaklaşımının ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin matematik başarılarına, matematiğe yönelik tutumlarına ve matematiği günlük hayat problemlerine transfer etmelerine etkisi (Yüksek lisans tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından erişildi(Tez No: 411431).

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB). (2018). Fen Bilimleri dersi (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) öğretim programı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı.

Özcan, H. Koca, E. (2020). Development of the Attitude towards Science Scale: A Validity and Reliability Study Fene Yönelik Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Eurasian Journal of Educational Research (EJER), 85(6), 109-134. doi: 10.14689/ejer.2020.85.6.

Ültay, N. (2012). Asit ve baz konusuyla ilgili REACT stratejisine ve 5E modeline göre etkinliklerin geliştirilmesi, uygulanması ve karşılaştırılması (Doktora tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından erişildi(Tez No: 321889).

Yalçın, O. (2020). Disiplinler arası bağlam temelli öğrenme yaklaşımına dayalı fizik öğretim programının uygulanma süreci ile öğrencilerde bilişsel ve duyuşsal açıdan yarattığı değişimin incelenmesi (Doktora tezi). YÖK Tez Merkezi veri tabanından erişildi(Tez No: 639183).

İndir

Yayınlanmış

2022-12-20

Nasıl Atıf Yapılır

GÜNEŞ, L. (2022). ALTINCI SINIF ELEKTRİĞİN İLETİMİ ÜNİTESİNİN REACT STRATEJİSİ İLE ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİLERİN TUTUMUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ: ALTINCI SINIF ELEKTRİĞİN İLETİMİ ÜNİTESİNİN REACT STRATEJİSİ İLE ÖĞRETİMİNİN ÖĞRENCİLERİN TUTUMUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ. Journal on Mathematic, Engineering and Natural Sciences (EJONS), 6(23), 627–634. https://doi.org/10.5281/zenodo.7501551